Carnet jove

Carnet jove

Carnet jove

Facebook Twitter Instagram

 

 

Repartiment
Comentari
Premsa
Fotos
 

Luigi Pirandello

Va nèixer a Agrigento el 1867. Fill d'un ric comerciant, va estudiar en les universitats de Palerm, Roma i Bonn. Després de graduar-se en aquesta última el 1891, va tornar a Itàlia.

El 1894, una vegada va haver conclòs la seva primera novel·la, 'L'esclusa', es va casar i va publicar el seu primer llibre de relats, 'Amors sense amor'. El 1897 va ser contractat com a professor de literatura italiana, i el 1904 va aparèixer la seva novel·la 'El difunt Matías Pascal', que recollia molts elements biogràfics de l'autor i va constituir un enorme èxit.

A la publicació de l'assaig 'L'umorismo' van seguir el drama 'Pensaci, Giacomino!', el volum de relats 'El parany', i la novel·la 'Si gira....' Amb la representació, en 1917, de la peça teatral 'Així és si així us sembla', es va decantar clarament pel gènere dramàtic, en el qual va crear escola per la seva peculiar construcció de la peça teatral, els seus recursos escènics i la complexitat dels seus personatges.

A partir de 1920 va publicar diverses comèdies, entre elles 'La senyora Morli', que abordava el tema de la doble personalitat, i 'Sis personatges a la recerca d'autor', que va esdevir un fracàs clamorós. Amb 'Enric IV', posada en escena en 1922, va recuperar el favor del públic.

Després d'abandonar l'ensenyament per a dedicar-se completament a la creació literària, i reconegut ja en tot el món, el 1925 va assumir la direcció del Teatre d'Art de Roma i quatre anys després va ser nomenat membre de l'Acadèmia de la Llengua d'Itàlia. A aquesta època pertanyen els drames 'Aquesta nit s'improvitza', 'Llàtzer', 'Com tu em vols' i 'No se sap com'.

L'obra dramàtica de Pirandello, extrema els elements en plena dissolució d'un realisme en crisi i la ficció teatral en diversos plànols per a trencar l'espai escènic tradicional. En 1934 li va ser atorgat el Premi Nobel de Literatura. Morí a Roma el 1936 a l'edat de 69 anys.