Carnet jove

Carnet jove

Carnet jove

Facebook Twitter Instagram

 

 

Obres respresentades  >  Produccions pròpies  >  El cafè de la plaça
Repartiment
Comentari
Premsa
Fotos
 

Carlo Goldoni

Nascut a Venècia l'any 1707, Goldoni és considerat el fundador de la comèdia moderna italiana. Als 14 anys es va unir a un grup de teatre ambulant, i durant els següents deu anys va adquirir una àmplia educació, que va concloure amb una llicenciatura en Dret per la universitat de Pàdua.

El 1731 va retornar a Venècia i va començar a treballar com advocat i a escriure obres de teatre, compaginant inicialment les dues feines. Les primeres d'elles van ser tragèdies, l'única forma teatral que mereixia consideració i respecte en aquella època. Encara que les seves tragèdies van arribar a un cert èxit, Goldoni no es trobava satisfet en aquest gènere. Va concebre, doncs, la idea de reformar el teatre italià eliminant les màscares i 'bufoneries' que abundaven per aquell temps, i escrivint comèdies a la manera del dramaturg francès Molière, però basant-se en personatges i costums italians.

Entre 1743 i 1762 Goldoni va escriure unes 150 comèdies. En les primeres obres, com 'La dona distingida' (1743) o 'El criat de dos amos' (1745), va oscil·lar entre l'ocupació dels personatges característics de la 'Commedia dell'art' i la recerca d'una comicitat més discreta i quotidiana. En 'L'advocat venecià' (1750), 'El cafè de la plaça' (1750) o 'L'hostalera' (1753) va superar la comicitat de la 'Commedia' amb una caracterització més profunda dels personatges i un llenguatge més espontani i realista.

El 1761 Goldoni havia deixat Venècia per a dirigir el Teatre Italià de París i el 1770 va escriure una comèdia en francès, 'El rondinaire bondadós' en motiu de les noces del futur rei Lluís XVI amb Maria Antonieta.

Es va retirar a Versalles el 1787 on va escriure les seves 'Memòries' i li va ser concedida una pensió reial però com a conseqüència de la Revolució Francesa se li va revocar. Goldoni va morir a París el 1793 en la més absoluta pobresa.