Carnet jove

Carnet jove

Carnet jove

Facebook Twitter Instagram

 

 

Obres respresentades  >  Produccions pròpies  >  Un tramvia anomenat Desig
Repartiment
Comentari
Premsa
Fotos
 

Tennessee Williams

Dramaturg, guionista cineatogràfic, novel·lista i Premi Pulitzer nord-americà, les obres del qual tenien sovint com escenari el sud del seu país. El seu veritable nom és Thomas Lanier Williams i va néixer a Columbus , el 26 de març de 1911. Va passar gran part de la seva joventut a Saint Louis. Després d'anar irregularment a les universitats de Missouri i Washington, es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la de Iowa en 1938.

Va ser professor de literatura i periodista fins a que va triomfar a Broadway amb la seva primera obra 'El zoo de cristall' (1945), obra que va rebre el Premi del Cercle de Crítics Teatrals de Nova York a la millor obra de la temporada. La també emotiva 'Un tramvia anomenat Desig' (1947) ha estat considerada com la millor obra de teatre escrita en el seu país. Va ser adaptada al cinema el 1952 amb gran èxit, i li va valer el seu primer Premi Pulitzer de Teatre. El segon l'hi va proporcionar 'La gata damunt la teulada' estrenada el 1954 i passada al cinema el 1958. En aquestes dues obres dibuixa els personatges, els ambients i les idees que manté al llarg de la seva producció: l'ambient sòrdid dels baixos fons, el conflicte de les passions no correspostes, l'angoixa davant el buit i la solitud de l'home del segle XX.

El seu guió 'Baby Doll' (1956), dut al cinema per Elia Kazan, va produir un gran escàndol entre el públic de l'època. Igual que en la seva producció dramàtica, en els seus guions coincideixen trets del realisme poètic amb influències d'August Strindberg i de Sigmund Freud.

En la marginació que sofreixen els seus personatges s'inscriuen l'afany destructiu i l'ànsia sexual. Va obtenir un indubtable èxit també amb altres obres, com 'Estiu i fum' (1948), revisada i publicada sota el títol de 'Excentricitat d'un rossinyol ' representada el 1964; 'El tren lleter ja no para aquí' (1964); 'La rosa tatuada' (1950); l'extens drama en un acte 'De cop i volta, l'últim estiu' (1958); 'Dolç ocell de joventut' (1959) i 'La nit de l'iguana' (1961).

Encara que va continuar escrivint obres teatrals, li va resultar impossible repetir el clamorós èxit de les seves primeres creacions amb les de maduresa, com 'En el bar d'un hotel de Tòquio' (1980), basada en una etapa de la vida de l'escriptor, també nord-americà, F. Scott Fitzgerald i de la seva dona, Zelda.

S'han publicat dues recopilacions en les quals es recullen moltes de les seves obres en un sol acte: '27 vagons plens de cotó' (1946) i 'American Blues' (1948). Entre els seus treballs narratius es conten dues novel·les, 'La primavera romana de la senyora Stone' (1950) i 'Moises i el món de la raó (1975), així com quatre volums de relats curts 'Un braç i altres relats' (1948), 'Caramel fos' (1954), 'Una obstinació caballeresca' (1969) i 'Vuit dames posseïdes' (1974).

En les seves provocatives 'Memòries' (1975), descriu els seus enormes problemes amb l'alcohol i les drogues, i la seva homosexualitat, feta pública només cap al final de la seva vida. Tennessee Williams va morir el 25 de febrer de 1983 a Nova York.