Carnet jove

Carnet jove

Carnet jove

Facebook Twitter Instagram

 

 

Obres respresentades  >  Produccions pròpies  >  Revolt perillós
Repartiment
Comentari
Premsa
Fotos
 

John B. Priestley

John Boynton Priestley va néixer a Bradford, Yorkshire, al nord d'Anglaterra el 13 de setembre de 1894, fill de Jonatan Priestley, professor. Els seus primers estudis els va cursar a l'escola de Bradford i va treballar durant cert temps com a venedor en una fabrica de llanes. El 1914, a causa de la primera guerra mundial, es va allistar a l'exèrcit.

En 1919, va rebre una concessió i es matriculà al Trinity Hall, Cambridge on va estudiar història i ciència política així com la literatura anglesa. Escrivint sobre crítica literària i publicant els seus treballs com a estudiant, es va poder pagar els estudis universitaris venent els articles a diaris tant provincials com de Londres.

E 1922 es va establir a Londres, guanyant ràpidament una reputació com assagista, crític, i novel·lista. Amb la novel·la 'Els bons companys' que va ser un gran èxit va aconseguir reconeixement internacional. D'entre els anys 30 i 40 destaquen els seus treballs 'Revolt perillós' i 'Ha arribat un inspector' traduïts a molts idiomes.

Durant la segona guerra mundial es va fer molt popular com a locutor. Des de la guerra les seves novel·les més importants han estat 'Dia brillant', 'Festival a Farbridge', 'Imperis perduts' i 'La imatge de l'home'. La seva crítica literària i social més ambiciosa pot ser trobada a 'Literatura i home occidental', 'Home i temps' i 'Viatjar sota l'arc de Sant Martí' que va escriure amb la seva esposa Jacquetta Hawkes, una distingida arqueòloga.

Els seus últims treballs inclouen 'D'amunt l'alt i llarg mur' (1972), 'L'anglès' (1973), 'Visita a Nova Zelanda '(1974), 'La crisi de Carfitt' (1975), 'Plaers particulars' (1975), 'El somni feliç' (1976), i una autobiografia.

Priestley va fundar la companyia Engish Plays y va dirigir el teatre Mask de Londres. El 1977 va rebre l'ordre del mèrit. Va morir a Stratford el 1984.