Carnet jove

Carnet jove

Carnet jove

Facebook Twitter Instagram

 

 

Obres respresentades  >  Produccions pròpies  >  L'amansiment de l'harpia
Repartiment
Comentari
Premsa
Fotos
 

William Shakespeare

Dramaturg, poeta i actor. Resulta impossible portar a terme una exposició completa de la vida del celebrat autor anglès, doncs existeixen entorn d'ella nombroses suposicions i molt poques dades comprovades, cosa que fa que els coneixements entorn de la seva infància siguin escassos. Es creu que va néixer el 23 d'abril de 1564 a Stratfordon Avon, convertida ara en un museu 'shakesperià'.

Tercer dels vuit fills del comerciant John Shakespeare i de Mary Cremen. Probablement va estudiar a l'escola de la seva localitat i, com primogènit baró, estava destinat a succeir al seu pare en els negocis, que va ser regidor, traficava en guants, en cuir, en fusta i en blat i va haver de posar-se a treballar en diversos oficis per la difícil situació econòmica que travessava la seva família.

El 1582 es va casar amb Anne Hathaway, que li donaria dos fills, Hamnet i Julia, i cinc anys més tard es va establir a Londres, lloc en el qual va optar per l'ofici d'actor. Així va conèixer la pràctica de l'escena abans d'escriure per a ella. La publicació de dos poemes, 'Venus i Adonis' (1593) i 'La violació de Lucrècia' (1594), i dels seus 'Sonets' (1609) li van donar la reputació de brillant poeta renaixentista. Els 'Sonets' descriuen la devoció d'un personatge que sovint ha estat identificat amb el propi poeta, cap a un atractiu jove la bellesa i virtut del qual, admira, i cap a una fosca i misteriosa dama de la qual el poeta està encapritxat. El jove se sent irresistiblement atret per la dama, amb la qual cosa es tanca un triangle, descrit pel poeta amb una apassionada intensitat que, no obstant, no acaba d'arribar a els extrems de les seves tragèdies, sinó que, més aviat, tendeix al refinamient en l'anàlisi dels sentiments dels personatges. Va ser principalment la seva activitat com dramaturg el que li va donar fama en l'època.

El 1593 va estrenar la 'Comèdia dels errors' i va passar com autor a la companyia de lord Chamberlein, qui en 1603 va rebre la protecció real com 'The King's Magesty's Servants'. Així entraria Shakespeare a actuar davant la cort, la qual cosa li va permetre fer certa fortuna i comprar a Stratford una mansió on es va traslladar la seva família.

Va treballar en el teatre del Globe i al de Blackfriars. Les seves obres divulgades en forma pòstuma pels seus socis del Globe es coneixen com 'First Foli' i comprenen 18 títols. Les obres publicades individualment es coneixen com 'Quartos', també amb 18 títols. Les 36 constitueixen, fonamentalment, les obres acceptades com pertanyents a l'autor i en les quals es basa la seva reputació, encara que els seus contemporanis de major nivell cultural les van rebutjar per considerar-les, com a la resta del teatre, tan sols un vulgar entreteniment. La introducció, en diferents proporcions, d'elements tràgics i còmics per a expressar amplis espectres de caràcters es convertiria en un dels recursos favorits de l'autor anglès.

Tot i que no es coneix amb exactitud la data de composició de moltes de les seves obres, la seva carrera literària se sol dividir en quatre etapes aproximatives, les dates de les quals estan basades en el fet que l'autor extreia els temes de les seves obres de cròniques del seu temps, així com de contes i narracions ja existents, tal com era costum en aquells anys.

La primera etapa, que va de 1590 a 1594, està integrada per peces històriques que, al contrari del que va passar amb les seves obres de maduresa, posseïen un alt grau de formalitat i, sovint, resultaven una miqueta predictibles i amanerades, i comèdies lleugeres com 'Somni d'una nit d'estiu' (1594), una obra plagada de fantasia en la qual s'entremesclen diversos fils argumentals centrats respectivament en dues parelles de nobles amants, en un grup de despreocupats còmics i en una sèrie de personatges pertanyents al regne de les fades, entre els quals es troben Puck, el rei Oberón i la reina Titania. El prodigiós domini de Shakespeare en la versificació li permetia distingir als personatges per la manera de parlar, a més de dotar al seu llenguatge d'una naturalitat gairebé col·loquial. Les seves primeres obres van ser quatre drames que tenien com rerefons els enfrontaments civils en l'Anglaterra del segle XV, un estil molt popular en l'època. Aquestes quatre obres, 'Enric VI', primera, segona i tercera part (cap a 1590-1592) i Ricard III (cap a 1593), tracten de les conseqüències que per al país va tenir la falta d'un lideratge fort, a causa del egoisme dels polítics de l'època. El cicle es tanca amb la mort de Ricard III i la pujada al tron d'Enric VII, fundador de la dinastia Tudor, a la qual pertanyia la reina Isabel. Quant a estil i estructura, contenen nombroses referències al teatre medieval i altres a les obres dels primers dramaturgs isabelins, especialment Cristopher Marlowe, a través dels quals va conèixer les obres del dramaturg clàssic llatí Sèneca. Aquesta influència, que es manifesta en les seves nombroses escenes sagnants i en el seu llenguatge colorista i redundant, especialment perceptible en 'Titus Andronicus' (cap a 1594), una tragèdia poblada de justes venjances, que posseeix una posada en escena molt detallista. En 'El mercader de Venècia' (cap a 1596) apareixen retratades les qualitats renaixentistes de l'amistat viril i l'amor platònic que s'oposen a l'amarga falta d'humanitat d'un usurer anomenatt Shylock, les dissorts del qual acaben despertant la comprensió i la simpatia del públic.

La segona etapa, fins a 1600, es caracteritza per l'alè líric i l'aprofundiment en el perfil històric dels seus personatges i la seva significació. D'aquesta etapa és 'Romeo i Julieta' (1595), considerada la més renaixentista de totes per recordar la novel·la sentimental del segle XV, en la qual la tragèdia es desenvolupa a partir del protagonista.

En la tercera, que culmina el 1608, apareixen les tragèdies i obres més complexes, com 'Hamlet' (1601), la seva obra més universal, va més enllà de les altres tragèdies centrades en la venjança, doncs retrata d'una manera esgarrifosa la barreja de glòria i sordidesa que caracteritza la naturalesa humana. 'Hamlet sent que viu en un món d'enganys i corrupció, sentiment que li ve confirmat per l'assassinat del seu pare i la sensualitat desenfrenada de la seva mare. Aquestes revelacions li condueixen a un estat en el qual els moments d'angoixa i indecisió s'atropellen amb frenètiques actuacions, les profundes raons d'aquesta situació continuen avui sent motiu de diferents interpretacions. Altres obres importants d'aquesta etapa són 'Juli Cèsar' (1600), 'Otelo' (1602), 'El rei Lear '(1605), 'Macbeth' (1606), 'Antoni i Cleòpatra' (1606) i 'Coriolano' (1608). De la quarta es destaca 'La tempesta' (1613).

'El rei Lear' descriu les conseqüències de la irresponsabilitat i els errors de judici de Lear, dominador de l'antiga Bretanya, i del seu conseller, el duc de Gloucester. El tràgic final arriba com resultat de lliurar el poder al fill malvat i no al bondadós. Com contrapunt, la filla, Cordelia, posa de manifest un amor capaç de redimir el mal pel bé, però ella mor en un final esglaiador. La idea que el mal es destrueix a si mateix, es veu reforçada per la funesta destinació de les germanes de Cordelia i de l'oportunista fill del duc de Gloucester.

'Antoni i Cleòpatra', una altra de les grans tragèdies, es centra en la passió del general romà Marc Antoni per Cleòpatra, reina d'Egipte, glorificada per alguns dels versos més sensuals de tota la producció 'shakespeariana'. 'Macbeth, en canvi, descriu el procés d'un home essencialment bo que, influït per uns altres i degut també a un defecte de la seva pròpia naturalesa, sucumbeix a l'ambició i arriba fins a l'assassinat. Al llarg de l'obra, Macbeth, per obtenir i, més tard, retenir el tron d'Escòcia, va perdent la seva humanitat fins a arribar a l'instant de cometre tot tipus d'imperdonables actes.

En les seves últimes obres, a partir de 1608, Shakespeare canvia de registre i entra en el gènere de la tragicomedia, sovint amb un final feliç en el qual s'entreveu la possibilitat de la reconciliació, com succeeix a 'Pèricles' (1608). Shakespeare va publicar en vida tan sols 16 de les obres que se li atribueixen; per això, algunes d'elles possiblement s'haguessin perdut de no publicar-se, pocs anys després de la mort del poeta, el 'First Foli', volum recopilatori que serviria de base per a totes les edicions posteriors.

De la seva obra en conjunt és possible assenyalar que és en les tragèdies on obté una major efectivitat teatral i una major visió totalitzadora dels diversos tipus humans que ofereix la realitat, sent a 'Macbeth' on aquests assoliments es fan més palpables. A 'Hamlet' penetra en els seus personatges fins al punt que aquests depassen el seu propi esdevenir dramàtic, això fa que per a alguns estudiosos aquesta sigui la seva obra més característica. No obstant això, tot intent d'establir un ordre qualitatiu resulta relatiu amb obres com 'Otelo', 'El rei Lear' o 'La tempesta' , ja que les noves lectures les han anat carregant de possibilitats significatives que demostren el seu caràcter de veritables obres mestres de la literatura universal.

Cap a 1613, William Shakespeare va deixar d'escriure i es va retirar a la seva localitat natal, on va adquirir una casa coneguda com New Place, mentre invertia en béns immobles de Londres la fortuna que havia aconseguit. Va morir el 23 d'abril de 1616 i va ser enterrat en l'església de Stratford. Per aquestes mateixes dates va morir Cervantes a Madrid, encara que és molt probable que cap dels dos haguèssin sentit parlar l'un de l'altre.